NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >


Wiebe Landman (1945 - 2018)

 

Boven: Wiebe Landman


In Memoriam Wiebe Landman
(tekst: Hans Sinnige, met goedkeuring van de redactie overgenomen uit Draf&Rensport nr.46 - 2018)

"De sigaar is uit, hoefgetrappel verstomd, de staldeuren voorgoed gesloten." Met deze even aangrijpende als treffende woorden begon de advertentie die de familie Landman plaatste naar aanleiding van het overlijden van Wiebe. De markante fokker van de Boshoeve dravers overleed vorige week donderdag. Hij werd 73 jaar.

Wie een beeld wil hebben van de betekenis van Wiebe als fokker en eigenaar in de sport komt met een zoektocht in de Duitse en Nederlandse stamboeken een heel eind. Bij de NDR werden vanaf de S-jaargang (1976) tot en met 1996 (Nivana Boshoeve) 67 fokproducten geregistreerd. Het leeuwendeel van de Boshoeve paarden staat echter in het Duitse stamboek. Tot die ruim 200 paarden behoren ondermeer de jaargangstopper Yeaning Boshoeve en de latere dekhengst Hans Boshoeve. In Duitsland werden in 2016 de laatste vier Boshoeve producten geregistreerd: Jesmer, Jelle, Jurre en Jacky Boshoeve. De eerste drie zijn van Radetzky Boshoeve, de laatste is van Royal Boshoeve. Dat was Wiebe ten voeten uit: hij had het volste vertrouwen in zijn eigen bloed en fokte om die reden, nadat Hans Boshoeve moest stoppen als vaderpaard, met twee jongere hengsten van eigen makelij verder. Dat het tweetal van de andere fokkers weinig kansen kreeg, nam hij op de koop toe, al deed hem dat wel pijn. De paarden voor een habbekrats laten gaan deed hij zelden, dan kocht hij ze op de veilingen liever terug en zette ze zelf in training. Toch was Wiebe niet blind voor de ontwikkelingen in de internationale fokkerij. Hij ging ook weleens langs bij Diamond Way, Juliano Star, Look de Star en in de laatste jaren zelfs bij Ready Cash. Toen duidelijk werd dat Wiebe de strijd tegen kanker niet meer zou kunnen winnen, ook al was hij daarin verbeten en ging hij ook experimentele behandelingen niet uit de weg, verkocht hij op één na al zijn paarden. Alleen Isabella Boshoeve, de Duitse dochter van Ready Cash en zijn voormalige topmerrie Yewel Boshoeve, behield hij.

Toen zijn gezondheid dat nog toeliet ging hij soms kijken als Dion Tesselaar haar in Willemsoord trainde. Hij stond dan aan de rand van de baan, op het laatst zonder zijn zo kenmerkende sigaar, en dan genoot hij zichtbaar van zijn paard.

Iedereen die Wiebe Landman heeft gekend kan een smakelijke anekdote over hem vertellen. Wiebe was direct en ook al werd dat door lang niet iedereen gezien als zijn beste eigenschap, het leverde soms grappige situaties op. Bijvoorbeeld toen Heineken ontvoerder Cor van Hout kort na een mislukte aanslag op zijn leven, gestoken in een niet te missen kogelvrij vest, naast hem kwam staan op het terras van het Stallcasino in Gelsenkirchen. Of het beestje dat Wiebe die dag had lopen te koop was, wilde Cor weten. Wiebe kneep de ogen half dicht, keek met de sigaar tussen de lippen enkele malen om zich heen en zei toen: "Kun jij niet even iets verderop gaan staan? Als ze jou straks neermaaien dan lig ik ernaast."

Paarden kopen van Wiebe was overigens niet makkelijk. Het uitbrengen van een concreet bod leidde vaak genoeg tot de droge repliek dat je voor het genoemde bedrag precies een been van het betreffende paard kon krijgen.
Wiebe woonde lang met zijn vrouw en kinderen in een boerenbedrijf aan de rand van St. Nicolaasga. Daar woont nu zijn zoon. Wiebe en zijn vrouw verhuisden, mede vanwege zijn afnemende gezondheid, richting de dorpskern. Toen ik hem destijds vroeg waar hij precies ging wonen antwoordde hij met zijn typerende gevoel voor humor: "Midden tussen het bejaardentehuis en de begraafplaats in, maar welke kant ik opga weet ik nog niet."

Woensdag is afscheid genomen van Wiebe. Hij zal worden gemist, maar doordat hij zijn stempel op de sport en fokkerij heeft gedrukt zal hij nooit worden vergeten.

Naschrift webmaster:
In de jaren 80-90 werd het door de Duitse HVT aanlokkelijk gemaakt om fokmerries naar dat land in te voeren. De jaarlingen brachten daar ook meer op. Een aantal NL-fokkers maakte daarvan gebruik, o.a. Wiebe Landman. Sindsdien heeft hij nagenoeg alleen nog maar voor het Duitse stamboek gefokt, met uitzondering van de J-jaargang uit 1992, toen de mogelijkheid werd geboden om voor die paarden een dubbele nationaliteit Duits-NL te verkrijgen. Daar maakt Wiebe ook graag gebruik van. Zijn Jetline Boshoeve plaatste zich in Klassieke koersen in Duitsland en werd 4e in onze Derby.
Wiebe Landman was decennia lang een zeer succesvolle fokker/eigenaar.

Hieronder foto's van enkele bekende Boshoeve-paarden

Boven: Wiebe Landman met Hans Boshoeve en
Heinz Wewering in 1994.

topper

Boven: De achtervolgers van John F Boko in de Derby 1995:
Jacco Enzelens (G. van Eykelenborg) wordt tweede
voor de op deze foto bijna onzichtbare Joep Kievitshof
en de schimmel Jetline Boshoeve, Joan Furniture en Jenkie Cup.
Jetline was een dochter van Heres uit Yum Yum, die afstamde
van Manza Buitenzorg uit de schimmelmerie Jicky Buitenzorg
van Lullwater Victory uit de schimmelmerie Demoiselle D
van de schimmelhengst Tabor uit de bruine Franse merrie Kerkeb.
De schimmelkleur kwam van de Russische kant van Tabor.
Jetline won zo'n 180.000 gulden. Zij was een halfzus van
Jonkerprijswinnaar Goofy Boshoeve en halfzus van
Olympic As. Allemaal schimmels, net zoals tante Pitista.

Boven: Radetzky Boshoeve met Jos Verbeeck op Vincennes.
Hij is een zoon van Hans Boshoeve en Köningskrone,
die eerder al moeder werd van Diamond Way.

Boven: Royal Boshoeve met Jos Verbeeck in Finland.
Hij is een zoon van Invit Broline en Udina Norton,
die afstamt van Auguste Norton - Cheerful Volo.

Boven: Wiebe Landman bij de huldiging van Yewel Boshoeve na
de zege in de Duitse Breeders Crown merrie-afd. in 2009.
Vaste Duitse trainer/rijder was de kampioen Heinz wewering.
Alleen het beste was goed genoeg voor Wiebe Landman.
Yewel Boshoeve was een crack: 1.12,4 - € 140.000.
Zij stamt af van de Nederlandse Yeaning Boshoeve
1.14,7 (van Heres) en gaat terug op Volann.




  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse